dinsdag 30 juli 2013

De Wijde Hemel - Alice Sebold

Achterflap
De veertienjarige Susie Salmon kijkt, nadat ze vermoord is, met verdriet en verlangen vanuit de hemel toe hoe ontreddering haar achtergebleven familie treft. Gaandeweg blijkt dat Susies afwezigheid ook een nieuwe kracht met zich meebrengt die de familieleden opnieuw met elkaar verbindt. De wijde hemel is een ontroerende roman over familie en de verwerking van verdriet.

Het verhaal en belangrijke personages
Het verhaal gaat dus over Susie Salmon, een 14-jarig meisje in de jaren '80. Zij wordt vermoord door een man uit hun buurt, iemand die al meerdere meisjes heeft vermoord.
Susie komt in de hemel terecht. Een soort driedimensionale wereld die constant verandert en die eigen is aan Susie haar persoonlijkheid.
Vanuit de hemel kijkt ze neer naar haar familie en vrienden, en naar haar moordenaar die nog steeds na geniet van haar  moord.
Haar familie is gebroken door haar dood en de onwetendheid van wat er precies is gebeurd. Maar Susie waakt over hen en probeert soms met hen te communiceren.


Susie vind ik een zeer fantasierijk meisje, waarvan ik vind dat ze goed omgaat met haar dood. Ze kan haar leven niet loslaten, en daardoor zie je vaak flashbacks over haar leven.

In de hemel van Susie woont ook Franny. Een meisje van ongeveer dezelfde leeftijd als Susie. Zij is diegene die Susie moet helpen met het verwerken van haar dood en die Susie begeleidt in haar hemel. Later in het verhaal kom je te weten waarom Franny daarvoor is aangesteld.

Susie's vader, Jack, is een man die zelfs na de dood van Susie, vecht voor haar bestaan en rust. Hij wilt de moordenaar vinden maar verliest zichzelf hier in. Hij is een geweldige vader die niet opgeeft. Susie probeert het meeste met hem te communiceren.

Susie heeft een jongere zus, Lindsey, die ook een vechter is die haar zus niet kan loslaten. In het verhaal groeit zij, in tegenstelling tot Susie, wel op. Je leest dan dat Susie haar benijdt voor de dingen die Susie niet kon doen. Maar Susie steunt haar zus ook doorheen de jaren. Susie heeft ook een broer, Buckley, die nog veel te jong is om alles te begrijpen wat er rond hem gebeurt.

De moeder van Susie krijgt moeite met het samenleven met haar gezin. Zij verlaat het gezin om in haar eentje alles te verwerken.

De oma van Susie, oma Lynn, trekt dan weer in bij het gezin om de rol van de moeder op te nemen. Zij is zeer chaotisch maar wordt dan toch een rots in de branding voor de vader, de zus en de broer.

Verder heb je nog Ray en Ruth. Susie en Ray waren verliefd op elkaar voor Susie heen ging. 
Ruth was het buitenbeentje van de school. Zij staat open voor het paranormale en Susie kan soms met haar communiceren.
Ruth en Ray verwerken samen de dood van Susie op hun eigen speciale manier.

Als laatste heb je meneer Harvey. Hij is een man die alleen woont in de wijk van de familie Salmon. Hij is degene die Susie heeft vermoord en die ondanks alles daar blijft wonen. Hij is een zieke geest en plant na Susie zijn volgende moord.

Wat ik ervan vond
Ik vind dit een prachtig verhaal!

In het begin was het een beetje moeilijk om het verhaal goed te kunnen volgen. De scene waarin ze vermoord wordt, bevat veel gedachten van Susie wat er daarna zou gebeuren. Het is dan zeer onsamenhangend van wat er nu gebeurt en wat zij wilt dat er gebeurt. Ook komen er ook vaak flashbacks in het verhaal voor.


Verder is het heel fantasierijk en niet zo gruwelijk als het eerste hoofdstuk. Het boek gaat eigenlijk meer over het aanvaarden en verwerken van de dood, zowel aan de kant van de familie die het verlies hebben van een gestorven dochter, maar ook aan de kant van de dochter Susie, die haar lot moet aanvaarden en moet toezien hoe haar familie hiermee omgaat. Ook haar wensen om zich te moeien met het leven dat ze achter liet en de wens om haar verkrachter en moordenaar te straffen.


Een heel dubbelzinnig boek dus, met veel vragen over de hemel, de dood en het verwerkingsproces.

Tegelijkertijd ook luchtig en goed leesbaar omdat het vanuit het standpunt van Susie is geschreven.

Kaft


De originele cover (zie links) is zeer dromerig en rustig. De armband van Susie staat erop afgebeeld. Ik vind het een zeer mooie en lichte cover.

De cover (zie boven) van de druk dat ik gelezen heb, bevat de poster van de film. Ze hebben het boek ondertussen al verfilmd, maar ik heb deze nog gezien. Hoewel op de cover staat dat het boek van de film komt, is het geen filmeditie.

Op de cover staat de actrice Saoirse Ronan, de beeldschone en getalenteerde actrice die Susie vertolkt. Verder staat er een boom op de cover waarvan de blaadjes vogels worden en waar Susie achter loopt. Op de achtergrond staan dan donkere wolken, waar het licht van de zon door valt.
Deze cover verwijst naar de hemel van Susie. Het is een veel donkere versie dan de originele cover. Maar ik vind het wel leuk omdat Susie op die manier een gezicht krijgt.

Mijn voorkeur gaat alsnog uit naar de originele cover. De blauwe tinten en het dromerige gevoel spreken me meer aan.


Goodreads-sterren en mijn sterren
Op de website Goodreads krijgt het boek, de originele versie, een gemiddelde van 3.69 sterren. Als de reviews leest zie je dat er veel verdeeldheid heerst onder de lezers.
Ik vond het een prachtig boek en ik ben blij dat ik het gekocht heb. Het boek zal zeker en vast meerdere keren gelezen worden.
Ik geef het daarvoor de welverdiende 5 sterren! Het boek was fantastisch.

Belangrijke Weetjes
Titel : De wijde hemel
Auteur : Alice Sebold
Pagina's : 337 pg
Originele taal: Engels
Originele titel: The Lovely Bones
Verfilmd? Ja, de film noemt The Lovely Bones

-- Dit boek heb ik zelf aangekocht. De review bevat mijn eigen en persoonlijke mening --

Geen opmerkingen:

Een reactie posten